Pierogi ruskie
Przepis na pierogi ruskie
Ciasto:
pół kilo mąki pszennej
żółtko
płaska łyżka masła
230 ml ciepłej wody
sól - około płaskiej łyżeczki
Farsz:
kilogram ziemniaków
pół kilo twarogu
2 średnie cebule
sól, pieprz, ostra papryka
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść specjalnym tłuczkiem z dziurkami i zmiksować z twarogiem, jak jeszcze będą ciepłe - powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach. Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na złoto na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić na ostro solą, pieprzem i papryką, farsz nie powinien być mdły.
Ciasto:
Do michy wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Teraz jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki ładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na cieniutko na blacie posypanym nieco mąką. Szklanką wykrawać placuszki, sowicie nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
Podawać polane masełkiem ze zrumienioną na brązowo cebulką, dobre są też ze skwarkami z chudego boczku albo nawet z podwędzanej ogonówki.
Na drugi dzień dobre są odgrzane w piekarniku w naczyniu żarodopornym.
Gość (Gość):
Do krytyka! Wegeta w ruskich pierogach??? Chyba cie pogielo. Poza tym ciasto na pierogi, kazde, robi sie bez soli, bo w gotowaniu sie rozklejaja.
Gość (Gość):
Pamiętam czasy kiedy chodziło się w koszulkach z napisem nie lubię ruskich. To był front, a na plecach pierogów. Ale kto nielubi ruskich pierogów. Ja uwielbiam. Przepis ekstra.
wtt (Gość):
bardzo smaczne i apetyczne
Gość (Gość):
z zimną wodą też wyjdzie ciasto na pierogi .......................................................................................!!!!!!!
krytyk (Gość):
wyglądają jak rogale trzeba nauczyć sie zlepiać te pierogi wstd takie zdjęcie pokazywać
krytyk (Gość):
ciasto na ruskie robi sie na prawdziwej drewnianej stolnicy nie w żadnej misie moze wszystko wymieszać mikserem co . nazwij sobie swoje pierogi wymyślane bo ruskie to ruskie ziemniaki ser biały sól pieprz wegeta a mąka jajko woda sól to ciasto i tyle to sa ruskie pierogi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
k (Gość):
beznadziejne te twoje pierogi moja babcia nauczyła mnie prawdziwych ruskich pierogów sa wspaniale
Gość (Gość):
Przepis może być,choć średnio finezyjny,ziemniaki gotujcie w mundurkach,smacznego!