Frykadelki megrińskie
Skład: 125 g wołowiny, 50 g ziemniaków, ćwierć jajka, 15 g łuskanych orzechów włoskich, 10 g rodzynek, 10 g mąki, 25 g masła, 15 g cytryny oraz sól, pieprz, liście mięty, zielona kolendre i pietruszka do smaku.
Mięso wraz z ugotowanymi ziemniakami przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodać utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, miętę, kolendrę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszać. Z tak przygotowanej masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je wmące i usmażyć. Podawać polane masłem i przybrane natką. Cytrynę podaje się oddzielnie.
Małgo (Gość):
Przepisy podane na tej stronie są bardzo atrakcyjne i wydaje się,że przyjazne dla gotującej osoby. Ale jak dodać ćwierć jajka ????
ML (Gość):
Zdaje się, że podobnie jak w sąsiednim przepisie na dolme chodzi nie o gramy, lecz o dekagramy. Inaczej te frykadelki byłyby malutkie: z plasterka mięsa, malutkiego ziemniaczka, łyżeczki mąki...