Ormiańska dolma
Skład: 30 g soczewicy, 15 g kaszy manny, 20 g cebuli, 20 g oleju słonecznikowego, 10 g suszonych moreli, 10 g żółtych śliwek, 10 g rodzynek, 50 g liści winorośli oraz sól, pieprz i zielenina (np. kolendra, mięta, cząber, pietruszka) do smaku.
Soczewicę ugotować i odcedzić. Mannę ugotować. Śliwki sparzyć wrzątkiem i po wyjęciu pestek drobno pokroić. Cebulę pokroić i usmażyć na oleju. Wszystkie te produkty oraz umyte rodzynki i drobno pokrojoną zieleninę wymieszać, posolić i popieprzyć. Świeże liście winorośli sparzyć wrzątkiem, a następnie usunąć grube łodygi. Na liście winorośli (3-4) kłaść przygotowany farsz po ok. 50-60 g i zawijać jak kopertę. W garnku ułożyć rzędami gołąbki, obłożyć morelami (uprzednio umytymi), zalać wodą tak, by ledwie przykryła produkty, dodać oleju i położyć na nie odwrócony talerzyk. Garnek przykryć pokrywką i na słabym ogniu dusić potrawę do miękkości. Następnie wyłożyć gołąbki na półmisek i posypać zieloną pietruszką. To danie można też przygotowywać, używając liści świeżej lub kwaszonej kapusty.
Gość (Gość):
witam szukam przepisu na harise, nie wiem czy dobrze to pisze.To danie z kaszy pęczak i drobiu
Gość (Gość):
to jest passus dolma a nie dolma z winogronowym liściem.przeważanie taką dolmę się robi na sylwestra i ta dolma jest z kapustą zawijana
Hayali (Gość):
iranska dolme jest tez z ryzem i zielonym koperkiem, podawana z serem feta.
Gość (Gość):
Dolma iranska jest tez inna- wypelniona soczewica z ryzem i koperkiem, podawana czesto na zimno z serem feta
Hja Tgha (Gość):
Masz rację ja też przyżądzam z ryżem;-)
Daniel R (Gość):
Cos nie tak z ta kasza manna? Armianie z ktorymi mieszkalem ok 10 lat robili tylko z ryzem