Kwas chlebowy
Kwas chlebowy, określany potocznie także jako kwas to napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu.
Jest otrzymywany przez alkoholową i kwaśną współcześnie fermentację zeszrotowanego żyta, pszenicy, jęczmienia, prosa lub też chleba albo mieszaniny tych materiałów z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą. Napój ten używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji jest napojem narodowym od XVI wieku. Przygotowuje się pospolicie w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku także fabrycznie.
Gęstość kwasu wynosi 1,006-1,016 g/cm3, zawartość alkoholu 0,7-2,2% objętościowych, substancji wyciągowych 1-5,2%, kwasu mlekowego 0,18-0,48%; zawiera ponadto bardzo wiele drożdży, mało bakterii.
przepis na kwas chlebowy
Składniki:
- 1 kg czerstwego razowego chleba,
- 7 l. wody,
- 4 dkg drożdży,
- 20 dkg cukru.
Wykonanie:
Chleb pokroić na cienkie kromki, wysuszyć lekko w piekarniku, włożyć do kamiennego garnka/garnków, zalać wrzątkiem, przykryć gaza. Po jednej dobie w pokojowej temp. przecedzić.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, (łyżką) dodać do płynu, dodać resztę cukru rozp. w wodzie. Przykryć gaza. Zostawić na dobę do fermentowania. Przecedzić przez gazę.
Można dodać rodzynki. Rozlać do słoików twist. Nałożyć przykrywki. Zostawić w pokojowej temp. przez dobę i jak zrobi się pianka, przenieść do niskiej temp. 5-15 stopni C.
Gotowy do picia po 3 dobach. Trzymać w chłodzie.
Marek (Gość):
Na liście składników jest chleb czerstwy, a w przepisie podane, żeby kroić na kawałki i suszyć. Gdzie tu logika?
Moim zdaniem przepis nie sprawdzony, skopiowany z innej strony.
PawellP (Gość):
Lubie wracac na ta strone ale musze przyznac ze ciezko bylo ja znalezc w google, byla gdzies na 2 stronie. Przydalo by sie jej pozycjonowanie.
Gość (Gość):
obulon jest słaby i sztuczny, leipej róbcie samemu kwas
AxisMundi (Gość):
A gdzie dokładnie znajduje się to "niedaleko łodzi"? z chęcią bym spróbował.
Gość (Gość):
Większość kupowanych, gotowych kwasów jest pasteryzowana, a więc zabita i pozbawiona substancji odżywczych. Jeżeli kupować to niepasteryzowane lub robić samemu-można kupić na Allegro np. litewskie półprodukty i bardzo prosto stać się producentem tego świetnego napoju.Polecam!
Gość (Gość):
Wyrób Oblonu nie ma nic wspólnego z kwasem chlebowym, nawet chyba koło niego nie stał. Polecam jedynie domowy kwas i z beczki na terenie Rosii czy Białorusi
Kwaskowaty (Gość):
Robię według tego przepisu.
Pierwsze uwagi -
chyba za dużo drożdży podane jest w przepisie.
Kilogram chleba wchłonął połowę a może i więcej wody, nie da się wycisnąć.
Nie wiem czy do tak małej ilości płynu te 200 g cukru to nie za dużo.
Ale nic, zakończę i o efektach poinformuję.
Gość (Gość):
ja kwas kupuję bezpośredni od producenta, który produkuje go w naturalny sposób, bez konserwantów (niedaleko Łodzi); jest super, nie zachowuje się jak szampan; musi być sprzedawany i przechowywany w szklanych butelkach; jak siędo nich pojedzie do napełniają butelki na miejscu świeżym kwasem; pychotka
Gość Rogatywka5 (Gość):
Czy istnieje Kwas Chlebowy bez cukru Dobry dla Diabetyków
Gość (Gość):
WItam.
Piłem go bedac na wyprawie rowerowej po Podlasiu.Był w sklepach ale najlepiej smakowł mi białoruski w Białowiezy.Smaczny.Były 2 rodzaje.Słodki i mniej słodki.Mniej słodki uważam był lepszy.