Degustacja wina
W czasie degustacji kieliszek należy trzymać za nóżkę lub stópkę, by nie ogrzewać wina.
Ogromne znaczenie ma temperatura, jaką ma podawane wino:
- wina białe podajemy w temp. 8-13 o C.
- wina młode czerwone podajemy w temp. 13-14 o C.
- wina lekkie czerwone podajemy w temp. 14-16 o C.
- wina szlachetne podajemy w temp. 18 o C.
Kolejną zasadę stanowi kolejność degustowania win:
- wina młode przed starymi
- wina słabsze przed winami mocnymi
- wina białe przed winami czerwonymi
- wina wytrawne przed winami słodkimi
Najlepszy efekt przynosi degustacja do 6 gatunków win na raz. Pomiędzy degustacją win należy przepłukać usta wodą lub powąchać i zjeść mały kawałek świeżego pieczywa.
Degustację dzielimy też na:
- degustacja pozioma: ocena tego samego rocznika wśród kilku gatunku
- ocena różnych roczników wśród tego samego gatunku
- degustacja wybranych , różnych gatunków wina
Analiza wzrokowa wina czyli ocena tzw. ocena szaty wina sprawdza czy wino nie posiada osadów lub zmętnień. Ocenie podlega ocena barwy, połysk, refleksy i stopień intensywności.
Analiza zapachowa wina służy ocenie bukietu zapachowego wina. Tutaj, znaczącym elementem jest mieszanie wina w kieliszku, które powoduje odtlenianie wina, a w konsekwencji wyzwala estry i związki eteryczne potęgujące wyczuwalne bukiet zapachów. Podczas degustacji dokonujemy tak zwane "dwa nosy: pierwszy przed ,drugi po zamieszaniu kieliszka. Czerwone wina pachną tzw. czerwonymi owocami (czerwona porzeczka, malina, wiśnie, owoce lasu). Białe wina pachną owocami białymi (banan, cytryna)
Podczas analizy smakowej wina określamy takie elementy jak: słodkość, wytrawność, kwasowość, zawartość alkoholu. Degustacja smakowa polega na pobraniu małego łyku wina i przepłukaniu nim ust, przy jednoczesnym wciąganiu powietrza, by je dotlenić. Smaki wina pojawiają się w takiej kolejności w jakiej wino wchodzi w kontakt z poszczególnymi partiami języka. Degustację kończymy powąchaniem pustego kieliszka, tzw. "trzeci nos" W tym momencie następuje uporządkowanie wrażeń i ostateczna ocena wina.
eastway44: