Wino i potrawy
Łączenie wina z potrawami to sztuka wypracowana w ciągu wieków przez znawców wina i mistrzów sztuki kulinarnej. Niektóre z tych zasad uległy modyfikacji, także nie ma dokładnie ustalonego "kodeksu", ale warto znać kilka przepisów i zasad, które mogą się okazać pomocne.
Jedna z zasad przy dobieraniu potraw i win to zasada podobieństwa: polega na dobieraniu win które w jakimś stopniu przypominają potrawę np. lekkie wino do lekkich dań, pełne wino o dużym ekstrakcie do ciężkich dań.
Druga to zasada przeciwieństwa: polega na wyszukiwaniu win o smaku i konsystencji której potrawa nie posiada. Stosując tę zasadę staramy się, aby bogate i złożone wina towarzyszyły daniom prostym, wina proste, daniom wykwintnym.
Wina białe, różowe, jasnoczerwone podajemy w temp. 10-12 o C.
Młode wina czerwone w temp. 13-15 o C.
Wina czerwone dojrzewające w temp. 16-18 o C
Zestaw popularnych potraw w połączeniu z preferowanymi winami:
- wina pełne wytrawne: szynka wędzona, kanapki z rybą, kanapki z serem, łosoś wędzony, tuńczyk, małże, krewetki, ostrygi, sałatka z owoców morza, pulpety w sosie, ser topiony lub Filadelfia
- wina białe nie dojrzewające w beczce: ryby: mintaj, dorsz, okoń, łosoś, ryby marynowane, ryby w sosie, owoce morza
- wina białe dojrzewające w beczce: ryby, kurczak, pieczony indyk, małże, krewetki, kanapki z rybą i serem, krokiety
- wina czerwone młode: filet z piersi indyka, gulasz wieprzowy, kurczak pieczony lub duszony, mięso gotowane w warzywach, smażone kotlety, mięso z rusztu, sery, ziemniaki zapiekane
- wino czerwone długo leżakujące: filet wieprzowy, drób pieczony, polędwica wieprzowa, makaron po bolońsku, pizza, kurczak w potrawce
- wina pełne słodkie: desery z kremem lub śmietaną, ciasta, desery czekoladowe, świeże sery.
Przy serwowaniu win należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Większość win powinna być podawana w temperaturze 10-18 o C.
AlaNejmek (Gość):
Wino do konkretnej potrawy wcale nie tak prosto jest dobrać, jak nie zna sie podstawowych zasad, ale na szczęscie teraz dostęp do artykułów i publikacji, takich jak ten, jest spory w ineternecie, wystgarczy poczytać. Albo sięgnąć po jakieś gotowe narzedzie do wyboru win do potrawy - takie też są ( sklep internetowy Winezja np coś takiego ma za darmo oczywiscie, po odklikaniu kilku odpowiedzi na temat potrawy jaką serwujemy pojawia nam się lista win - propozycji) , albo można skorzytać poprostru z porady eksperta a tacy sa w co drugim profesjonalnym sklepie z winami w inetencie, takie konsultant online. Warto z takch rzeczy kozystac żeby gafy nie popenić