Mapa serwisu | Kontakt

Przepisy kulinarne - kuchnia tatarska

Cebulniki

Składniki:
na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szklanka mleka, 1 jajo, 1 łyżeczka soli; na farsz: 1/2 kg wołowiny, 1/2 kg cebuli, sól, pieprz, roztopione masło

Szaszłyki tatarskie

Składniki:
600 g siekanego steku wołowego, 12 cienkich plasterków słoniny, kminek, 6 ząbków czosnku, 1 filiżanka bulionu, sól, pieprz

Pierekaczewnik

Pierekaczewnik

Pierekaczewnik to wypiek o wyglądzie zewnętrznym przypominającym skorupę ślimaka. Efekt ten uzyskuje się dzięki nałożeniu na siebie sześciu, bardzo cienkich warstw rozwałkowanego ciasta, przekładanych farszem (słodkim lub mięsnym) i zwiniętych w rulon. Tak uformowane ciasto piecze się w okrągłym naczyniu, które nadaje pierekaczewnikowi pożądany kształt. W przekroju uwidocznione są liczne warstwy ciasta na przemian z nadzieniem. Z zewnątrz pierekaczewnik, w zależności od długości pieczenia, jest lekko złoty lub rumiany. Gotowe ciasto ma zazwyczaj ok. 26-27 cm średnicy i waży ok. 3 kg. Konsystencja Pierekaczewnika jest stała, zwięzła i elastyczna. Smak w zależności od nadzienia jest pikantny lub słodki. Produkt podaje się tradycyjnie na ciepło, dzięki czemu poszczególne warstwy rozdzielają się i stają się lekko chrupiące.

Babka ziemniaczana

1 kg tłustej mielonej wołowiny, 50 dag cebuli, olej do smażenia, 3 jaja, 5 kg ziemniaków, masło do wysmarowania blachy i polewania babki (ok. 10 dag), pieprz, sól, bułka tarta

Kołduny tatarskie

Kołduny tatarskie

Najszerzej wśród Tatarów rozpowszechnione są pierogi; nadziewane bądź to mięsem, ziemniakami, dynią, ryżem, serem, orzechami bądź innymi nadzieniami. Ulubionym wariantem są kołduny czyli pierogi nadziewane mięsnym farszem.

Sarma (yaprak dolma)

Składniki :
Liście winorośli: 60-80 liści (150 g)
Woda: 2 szklanki
Sól: 1 łyżeczka
Mięso mielone: 300g
Ryż: 75g
Cebule: 2 średniej wielkości
Natka: 1 pęczek

Dolma

Porcja dla 4 godz. Czas przygotowania. 1,5 godz.
500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka,
125 ml octu 3%,
200 g ryzu,
400 ml wody,
40 g masła,
1 średnia cebula,

Płow (Pilaw)

Jedna z głównych potraw kuchni tatarskiej. Ryż z mięsem i warzywami, przyprawiany kurkumą i kardamonem.

Składniki:
3-4 marchewki
1-2 cebule
Mięso: karkowina, kurczak, cielęcina
2 szklanki ryżu
Przyprawy: kurkuma, kardamon, pieprz lub gotowa przyprawa do płowa (najlepiej szukać na bazarach)

czebureki

czebureki

Potrawa kuchni tatarskiej. Placki nadziewane mieloną wołowiną z cebulą i pieprzem, lub żółtym, bądź owczym serem.
Czebureki można zakupić w każdej większej miejscowości na Krymie. Jest zawsze świeży i przyrządzany na naszych oczach. Można też spotkać jego wegetariańskie wersje.
Czebureki podaje się na gorąco. Można je polać topionym masłem lub posmarować ostrą musztardą.
Tatarzy zwykle podają do nich gorącą herbatę.