Sarma (yaprak dolma)
Składniki :
Liście winorośli: 60-80 liści (150 g)
Woda: 2 szklanki
Sól: 1 łyżeczka
Mięso mielone: 300g
Ryż: 75g
Cebule: 2 średniej wielkości
Natka: 1 pęczek
Suszona mięta: 1 łyżka stołowa
Przecier pomidorowy: 2 łyżeczki
Sól: 1 łyżeczka
Czarny pieprz: 1g
Woda: 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Liście umyć, usunąć szypułki i gotować na wolnym ogniu w osolonej wodzie przez 4-5 minut, potem wyjąć liście z garnka; osuszyć. Ryż wymieszać z mięsem mielonym, dobrze pokrojoną cebulą i natką, miętą, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Dodaj wody, dokładnie mieszając. Nałóż 1 łyżeczkę nadzienia na odwrotną stronę każdego liścia. Zamknij dwie strony liścia nad nadzieniem. Utwórz z nich formę prostokątną zwaną sarmas, około 2 cm średnicy oraz 3 cm długości. Rozłóż szypułki i podarte liście na dnie płytkiego rondla. Ułóż na nich sarmas. Podgrzej zachowany płyn. Dodaj do sarmas. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do czasu uzyskania miękkości ryżu. Odstaw z ognia. Pozostaw na 10 minut przed podaniem. Podawaj na gorąco.
Gość (Gość):
Jadłam w Bakczysaraju,PYCHAAA!!! podają z odrobiną śmietany na liściu sałaty. Każdy kęs zanuża się w śmietanie. Dla mnie delicje.