Mapa serwisu | Kontakt

czebureki

czebureki

Potrawa kuchni tatarskiej. Placki nadziewane mieloną wołowiną z cebulą i pieprzem, lub żółtym, bądź owczym serem.
Czebureki można zakupić w każdej większej miejscowości na Krymie. Jest zawsze świeży i przyrządzany na naszych oczach. Można też spotkać jego wegetariańskie wersje.
Czebureki podaje się na gorąco. Można je polać topionym masłem lub posmarować ostrą musztardą.
Tatarzy zwykle podają do nich gorącą herbatę.

Przepis na czebureki

Ciasto:
1/2 kg mąki,
3 dag drożdży,
1 jajko,
sól,
trochę ciepłego mleka i wody

Farsz:
1/2 kg baraniny,
2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia

Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto drożdżowe, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Mięso oczyścić dokładnie z żyłek i tłuszczu, posiekać,dodać posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy, wlać trochę wody, wyrobić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm, wycisnąć spodkiem duże krążki nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Kłaść do rondla na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki z obu stron ok. 15 min.
Podawać z jarzynami.

Odpowiedzi

Gość (Gość):

jem czebureki od zawsze.ciasto, jak na pierogi, mięso i dużo cebuli. sól i pieprz

Gość (Gość):

Witam
jak najbardziej baranina jeszcze lepiej wątróbki ale drożdze do ciasta to już lekka przesada .Normalne ciasto na pierogi .duzo cebuli do farszu ząbek czosnku pieprz .na kaca nie ma lepszego papu .przechodzi jak ręką odjął.

Gość (Gość):

niedawno wróciłem z Ukrainy, w Stanisławowie jadłem dużo lepsze niż na Krymie

GośćLena (Gość):

najlepsze kołduny tatarskie jadłam w Kruszynianach
fantastyczne

Gość (Gość):

Taki przepis znajduje się w książce Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora" i z pewnością został z niej przepisany. Czebureki jadłam w Moskwie, w Trokach, we Lwowie (najlepsze, za Operą), w Podhorcach, w Kołomyi i za każdym razem były inne, ale nigdy nie były z ciasta drożdżowego. Mam nadzieję spróbować ich niebawem na Krymie.

Gość (Gość):

Wszystko się zgadza oprócz... przepisu. Nie wiem skąd został "wyciągnięty". Przeczy regułom i zdrowemu rozsądkowi. Po pierwsze ciasto nie jest drożdżowe, po drugie gdyby rozwałkować je na pół centymetra to to będzie się międlić w ustach i będzie niedobre. Ciasto daje się tu bardzo, bardzo cienkie i wreszcie czas smażenia. Pomijając fakt, że jeśli robi się je "na poczekaniu" to poczekanie trwało by ze dwadzieścia minut, poza tym z farszu niewiele by pozostało - jakiś suchy wiór. Smaży się ok 3 min.

Gość (Gość):

odpowiadajac jednej z osób:P- burka to cos bardziej przypominajacego twistera z kfc;) ale w chorwacji?? napewno w serbii:) polecam, a czebureki tylko z serem uwielbiam;)

Smakosz (Gość):

Polecam Czebureki ul. Działkowa 6a w Pruszkowie pod W-wą, naprawdę smaczne i robione przez prawdziwych Gruzinów na oczach klienta!!!

Mirek (Gość):

Najlepsze w Polsce podają w Kruszynianach!!!!!!

Gość (Gość):

wladek jub jastczebia gora, naprawde smaczne czebureki, polecam!