Mapa serwisu | Kontakt

Babka ziemniaczana

1 kg tłustej mielonej wołowiny, 50 dag cebuli, olej do smażenia, 3 jaja, 5 kg ziemniaków, masło do wysmarowania blachy i polewania babki (ok. 10 dag), pieprz, sól, bułka tarta

Mięso szatkujemy i przesmażamy z siekanymi cebulami (jedną odkładamy). Jaja rozmącamy. Ziemniaki (najlepiej wziąć pół na pół młode i stare) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można też zetrzeć pozostawioną cebulę. Szybko mieszamy ziemniaki, by nie ściemniały, wraz ze smażonym mięsem z cebulą oraz z surową cebulą i jajami. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy masę do blaszki i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury. Gdy babka się z wierzchu zapiecze, zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy ok. 2 godz. W trakcie pieczenia polewamy masłem.

Odpowiedzi

colette63 (Gość):

A ja pierwszy raz z życiu jadłam tą potrawę w Supraślu. Poprostu pycha!!!!! Moja rodzinna kuchnia korzeniami od 1800 r. pochodzi z poznańskiwego,Ale i u nas mozna się pochwalić dobrymi potrawami, np. czernina z kluskami szarymi ze skwareczkami.

rkirholm (Gość):

ja robie inaczej.do starkowanych ziemniakow i 1 cebuli(moga byc dwie) dodaje 2 jajka ,sol,pieprz,imake aby troche zagescic.zamiast wolowiny dodaje podsmazony boczek i troche sloniny. wszystko mieszam razem,wlewam do blaszki posmarowanej najlepiej smalcem .piekarnik na 220 do 240 stopni.czas 1,5 do 2 godzin.polecam.